با توجه به خبر های مبنی بر واردات خودرو که احتمال قطعی شدن آن مشخص نیست بهتر از قبل از خرید این خودرو ها به بررسی یکی از مهمترین ترین عوامل تایین کننده جهت گرفتن این تصمیم بپردازیم. البته از نظر نویسنده این مقاله خرید خودرو داخلی دست دوم نیازمند دقت بالاتری خواهد بود.
یکی از مهم ترین بخش های خودرو در کنار بدنه، گیربکس و پیشرانه ، شاسی خودرو است. شاسی یکی از مهمترین موارد قابل توجه در هنگام خرید خودرو می باشد مخصوصا خودرو های دست دوم.
میزان اهمیت شاسی چقدر است؟
شاسی دقیقا عامل تمایز خودرو ها از یکدیگر است. اینکه یک خودرو چقدر استحکام دارد یا چقدر لرزش ها و صداهای بیرونی به اتاق داخلی منتقل میشود و یا اینکه میزان تحمل وزن برای خودرو چقدر می باشد، دقیقا بستگی به شاسی خودرو دارد. در واقع با مثالی تفاوت شاسی را برایتان روشن میکنیم. یک خودرو آفرودی را در نظر بگیرید این خودرو برای کارایی بیشتر در مسیر های غیر قابل عبور و بدون جاده توانایی این را دارد که با تغییر فرم در نقاط مشخص برای بالاترین میزان جذب ضربه آماده باشد وهمچنین با حفظ استحکام و عدم تغییر فرم در قسمتهای حیاتی، سواری راحتی را در اختیار سرنشینان قرار دهد و همه ی این ها رابطه مستقیمی با شاسی این خودرو ها دارد.
جنس شاسی خودرو ها را از فولاد سخت می سازند. و شکل آن به صورت دو ناودانی موازی میباشد.
سیستم فنربندی، سیستم انتقال قدرت، سیستم ترمز و فرمان و بخش پیشرانه بر روی فولاد شاسی خودرو نصب میشوند برای همین شاسی یک خودرو آفرودی در مقایسه با یک خودرو سدان شاسی قوی تر باید داشته باشد.
انواع شاسی:
شاسی خودرو به طور کلی در دو نوع مستقل و یکپارچه ساخته میشود
شاسی مستقل ؛
شاسی مستقل به صورت یک قطعه مجزا ساخته میشود و اتاق و سایر اجزای خودرو در مراحل بعدی به آن متصل میشوند.
البته امروزه در بیشتر خودروها دیگر از این نوع شاسی استفاده نمی شود. شاسی مستقل به صورت یک قطعه مجزا طراحی و ساخته میشود و اتاق، پیشرانه و جعبه دنده به همراه بقیه سیستمهای فنی به صورت جداگانه به این شاسی محکم میشوند.
شاسی یکپارچه یا نیمه جدا شدنی؛
شاسی یکپارچه دارای فرم گستردهای شبیه به اتاق خودرو است. تنها با اضافه کردن سقف، گلگیر، کاپوت، درها و اجزای دیگر به شاسی یکپارچه، فرم کلی اتاق و بدنه خودرو کامل میشود. در این نوع شاسی اجزای ثابت عبارتند از : کف، ستونها، دیوارهای صندوق عقب، دیواره جلوی پیشرانه
مزایای شاسی نیمه جدا شدنی:
- کمتر شدن هزینه تعمیر یا تعویض قطعات آسی دیده در هنگام تصادف یکی از مزایای این شاسی ها می باشد.
- فرم اتاق شاسی شکل پذیر است و در هنگام ساخت قابلیت اجرای طرح جدید را دارد.
- هم چنین میتوان پیشرانه و محورها را که نسبتاً سنگین هستند بر روی یک اسکلت جداگانه سوار کرد.
- در مونتاژکردن امکان عایق بندی مناسبتری بین دو قطعه وجود دارد و در نهایت انتقال سروصدا و ارتعاشات چرخها به اتاق کاهش مییابند.
شماره شاسی چیست؟
در مورد تشخیص مدل ماشین از روی شماره شاسی یا رمزگشایی کد VIN خودرو چیزی شنیدهاید؟ کد VIN یا Vehicle Identification Number یا شماره شناسایی خودرو یک عبارت ۱۷ رقمی است که بر اساس یک الگوریتم خاص نوشته میشود. از روی شاسی خودرو میتوان به مدل آن پی برد.
شماره شاسی اختصاصی خودرو از قرار گرفتن ۴ بخش اصلی در کنار هم ایجاد میشود:
سریال جهانی تولیدکننده
کد توصیفکننده
کد امنیتی خودرو
کد شناسایی
شماره شاسی اطلاعات زیادی از جمله سریال جهانی تولیدکننده خودرو، کشور سازنده، مدل ماشین، بدنه خودرو، گیربکس، کد موتور، وزن، قدرت و تعداد پیشرانه را مشخص خواهد کرد.
مشکلات شاسی خودرو:
در صورت بروز تصادف سنگین، ممکن است شاسی خودرو از فرم طبیعی خود خارج شود. این تغییر شکل زمانی رخ میدهد که ضربه وارد شده به آن شدید باشد. در اثر وارد شدن ضربه به شاسی، زاویه چرخها تغییر میکند و در نتیجه خودرو به یک سمت متمایل میشود.
برای اصلاح ایرادات شاسی، خودرو باید شاسیکشی شود. در فرایند شاسیکشی، شاسی خودرو به صورت دستی به حالت اول برمیگردد. اما حتی در این صورت از نظر استحکام مانند نمونه اولیه نخواهد بود.
افراد عادی امکان بازدید شاسی خودرو را ندارند و حتماً باید به کارشناس مراجعه کنند تا بازدید در چالههای مخصوص انجام شود. اما مشکلات شاسی خودرو را از طریق علائم آن هم میتوان شناسایی کرد.
۱.انحراف فرمان:
یکی از عوارض مشکلات شاسی خودرو انحراف فرمان است. اگر خودرو انحراف فرمان دارد، سراغ اولین جایی که باید بروید، سیستم چرخ و فرمان است. در صورتی که در چرخ و فرمان ایرادی مشاهده نکردید، لازم است شاسی خودرو را بررسی کنید.
۲.صدا و اصطکاک در جلوبندی:
اگر هنگام رانندگی احساس میکنید جلوبندی اصطکاک دارد و قطعات خودرو روی هم ساییده میشوند، احتمالا ًشاسی آسیب دیده است. اگر صدا و اصطکاک در یک سمت ماشین باشد، احتمال آسیب بیشتر است.
۳.جهتگیری گشتاوری :
اگر خودرو هنگام رانندگی و به خصوص در سرعتهای بالا تمایل به انحراف دارد و یک وری میشود، احتمال آسیب شاسی زیاد است. البته در مورد خودروهای پرسرعت این امر طبیعی است. اما تفاوت آن با خودروی معیوب در این است که جهت انحراف آن قابل پیشبینی نیست. در صورتی که خودروی معیوب همیشه به یک سمت منحرف میشود.
۴.پوسیدگی شاسی :
هنگام ساخت خودرو، شاسی را با مواد ضدرنگ میپوشانند. اما با این حال، تماس بیش از حد با رطوبت باعث پوسیدگی و زنگزدگی آن میشود. پوسیدگی شاسی باعث میشود لرزشها به کابین منتقل و توسط سرنشینان احساس شوند.
۵.انحراف شاسی:
خودرو در تصادفهای شدید دچار انحراف شاسی میشود. هرگونه انحراف حتی جزئی در شاسی خودرو به اجزای درونی آن هم صدمه میزند. تعمیرکاران حرفهای میتوانند انحراف شاسی را برطرف کنند. اما در صورتی که آسیب جدی باشد، شانس برگشتن شاسی به حالت عادی کمتر میشود. به خصوص اگر انحراف در نقاط شکست خودرو رخ داده باشد.
یکی از نقاطی که در کارشناسی خودرو برای اطمینان از سالم بودن شاسی باید بررسی کنید، فاصله سرشاسیها است که در صورت شاسیکشی خودرو به راحتی توسط کارشناس قابل تشحیص است.
۶.شاسیخوردگی:
خوردگی شاسی بیشتر در قسمتهای ابتدایی و انتهایی آن رخ میدهد. بنابراین ضمن توجه به وضعیت قسمتهای میانی، جلو و عقب آن باید با دقت بیشتری بررسی شود. خوردگی شاسی ضمن این که امنیت سرنشینان را به خطر میاندازد، باعث انتقال لرزش به داخل کابین میشود.
برای تشخیص شاسی خوردگی در صندوق عقب و کاپوت را باز کنید و کف این دو قسمت را با دقت بررسی کنید. وجود هرگونه ناهمواری در کف صندوق عقب و کاپوت، علامت شاسیخوردگی است. البته ممکن است خودرو شاسیکشی شده باشد و یک فرد عادی قادر به تشخیص این ایراد نباشد. پس توصیه میکنیم این کار را به کارشناسان خودرو واگذار کنید.
۷.جوش دادن اتاق خودرو:
برای جلوگیری از لرزش اتاق خودرو در نتیجه آسیبهای شاسی، ممکن است اتاق را در چند نقطه جوش داده باشند. معمولاً روی نقاط جوش را بتونه و رنگ میزنند، پس تشخیص آن ساده نیست. لازم است زیر موکت کف خودرو و صندوق عقب را خوب بررسی کنید.
۸.ریختگی رنگ:
معمولاً پس از انجام شاسیکشی خودروهای تصادفی، محلهای آسیب دیده را بتونه و سپس رنگ میکنند. به صورتی که تشخیص ناهمواریها برای افراد عادی قابل تشخیص نیست.
جمعبندی بررسی مشکلات شاسی خودرو
اگر خودروی کارکرده را برای استفاده شخصی تهیه میکنید، شاسی آن را با دقت زیادی بررسی کنید. چرا که آسیبدیدگی شاسی، ایمنی خودرو را به صورت جدی به خطر میاندازد. در صورتی که یکی از این خودروها را بخرید، چارهای جز فروختن آن ندارید، آن هم با خسارت زیاد!