خودرو هیبریدی چیست و چگونه کار میکند؟
در مقاله قبلی با دو نوع پر کاربر از خودرو های هیبریدی و نحوه عملکرد سیستم آن ها آشنا شدیم و تفاوت خودرو هیبریدی و خودرو برقی برایمان روشن شد . در ادامه می خواهیم بدانیم انواع باقی مانده دسته بندی این خودرو ها چگونه ار میکنند. با ما همراه باشید.
انواع هیبریدها
خودروهای هیبرید دارای انواع مختلفی هستند که با توجه به سیستم قدرت انتقال و کارآیی موتور بنزینی و الکتریکی خودرو های هیبریدی را می توان در ۶گروه تقسیم بندی کرد:
- خودروی هیبریدی موازی (parallel Hybrid)
- خودروی هیبریدی سری (Series Hybrid)
- خودروی هیبریدی ترکیبی یا مختلط (Series-Parallel Hybrid)
- خودروی هیبریدی ملایم ( Mild Hybrid)
- خودروی فول هیبرید یا تمام هیبرید(Full Hybrid )
- خودروی هیبریدی شارژی (Plug-in Hubrid)
خودروی هیبریدی ترکیبی یا مختلط (Series-Parallel Hybrid) چگونه کار میکند؟
همان گونه که از نامشان بر می آید این نوع خودروها از کنار هم قرارا گرفتن تکنولوژی هیبرید موازی و سری ایجاد شده اند. در خودروی هیبریدی ترکیبی سعی شده با حفظ مزایای هیبرید سری و موازی معایبی که در هر مورد به صورت جداگانه به چشم می خورد حذف شوند. در خودرو هیبرید ترکیبی ، موتور بنزینی تنها زمانی فعال می شود که انرژی بیشتری مورد نیا است مانند زمانی که خودرو سرعت می گیرید یا به هنگام بالا رفتن از یک تپه ، ولی در سرعت های پایین این تنها موتور الکتریکی است که خودرو را به حرکت در می آورد
با هر توقفی ، موتور بنزینی به صورت اتوماتیک خاموش و موتور الکتریک شروع به کار می کند تا بدین سان بتوان در مصرف سوخت صرفه جویی کرد، با فشردت مجدد پدال گاز ،موتور بنزینی بار دیگر کنترل خودرو را به دست میگیرد. این نوع از خودرو های هیبریدی با این که توانستند برخی از معایب را حذف کنند اما کماکان دچار مشکلند. هزینه گزاف در کنار پیچیدگی های زیاد از بارزترین مشکل چنین هیبرید هایی است.
خودرو هیبریدی ملایم (Mild Hybrid)چگونه کار میکند؟
هیبرید های ملایم عملکردی مشابه هیبرید های موازی دارند. به این معنا که موتور الکتریی به تنهایی قابل استفاده نیست مگر این که به موازات موتور احتراقی به کار گرفته شود. با توجه به نقش اندک موتور الکتریکی در حرکت خودرو، نیازی به استفاده از باتری های قوی با قابلیت ذخیره سازی مقدار زیاد انرژی وجود ندارد بنابرین از لحاظ هزینه مقرون به صرفه است و از دیگر خودرو های هیبریدی ارزان تر می باشد.
خودروی فول هیبرید یا تمام هیبرید(Full Hybrid )چگونه کار میکند؟
در خودرو های تمام هیبریدی امکان استفاده همزمان از موتور برقی و احتراقی وجود دارد ضمن این که راننده می تواند برحسب نیاز تنها یکی را برگزیند. آنچه این نوع خودروی هیبریدی را از نوع ملایم متمایز می سازد این است که خودرو می تواند تنها با تیکه بر موتور الکتریکی حرکت کند اما قبل از آن یکسری بررسی هایی انجام شود مثلا باتری ها باید کاملا شارژ باشند، موتور های الکتریکی قادرن خودرو را تنها برای مسافت های کوتاهی (چیزی حدود ۳۰ کیلومتر) هدایت کنند و نهایتا این موتور های بنزینی هستند که بخش عمده کار را انجام می دهند . در خودرو های تمام هیبریدی نیز همچون نوع موازی و ملایم این انژی است که باتری را شارژ می کند.
تویوتا پریوس (Toyota Parius) را می توان از محبوب ترین نمونه های خودروی تمام هیبریدی دانست که به عنوان یک خودرو پاک (حدقل آلاینده) شناخته می شود.
خودروی هیبریدی شارژی (Plug-in Hubrid)چگونه کار میکند؟
همانند موارد قبلی،خودرو های هیبریدی پلاگین یا شارژی نیز به عنوان یک هیبرید از ترکیب دو موتور بنزینی و الکتریکی حاصل شده اند.
در مقاله های قبل تر با عنوان یک خودرو هیبریدی چگونه کار میکند می توانید با ساز و کار یکی از معروف ترین مدل های این خودرو آشنا شوید.
خودرو های هیبریدی شارژِ از باتری های بزرگ تر با قدرت بشتری بهره می برند به طوری که تنها در صورتی موتور بنزینی شروع به کار می کند که باتری ها کاملا تخلیه شده باشند. این خودرو ها با اتصال به پریز های برق در ایستگاه های شهری هم می توانند مجددا شارژ شوند(مزیتی که در هیبرید های ملایم و تمام هیبرید هیبرید جای خالیشان کاملا احساس می شود.) برای فردی که روزانه مسافت های کوتاهی را طی می کند امکان استفاه از خودرو هیبریدی شارژی حتی بیش از یک ماه بدون اینکه اصلا نیازی به سوخت داشته باشد نیز میسر است چرا که باتری هیبرید های پلاگین دارای طیف حدودا بین ۱۳ کیلووات بر ساعت و ۱۸ کیلووات بر ساعت است.
در این نوع خودروها از باتریهای بزرگتر با قابلیت ذخیره سازی انرژی بالا استفاده میشود . هیبریدهای شارژی (Plug-in Hybrid) مناسب برای استفاده در مسافتهای کوتاه هستند زیرا تا زمانی که باتری شارژ دارد، به سوخت و موتور بنزینی هیچ نیازی نیست. همچنین خودروهای هیبریدی شارژی قابلیت اتصال به پریزهای برقی در ایستگاههای شهری جهت شارژ را دارند که خود یک مزیت بزرگ محسوب میشود.
طیف موتور الکتریکی به تنهایی، معادل ۴۰ تا ۶۰ کیلومتر است. مدت زمان شارژ کامل، به اندازه و ظرفیت باتریها، نوع ماشین و متد شارژ کردن بستگی دارد.
در نتیجه، هیبریدهای پلاگین معمولاً بردهای الکتریکی بیشتری نسبت به هیبریدهای کامل دارند. پلاگین هیبریدی ها اساسا به عنوان یک نقطه میانی بین خودروهای هیبریدی کامل و خودروهای تمام الکتریکی عمل می کنند.
بهترین خودروهای هیبریدی جهان را بشناسید
خودروهای هیبریدی در بسیاری از کشورهای جهان بسیار مورد استقبال قرار گرفته اند که در اینجا به تعدادی از پرطرفدارترین آن ها اشاره خواهیم کرد:
کیا اپتیما هیبرید
هیوندای سوناتا هیبرید
هوندا آکورد
تویوتا پریوس
تویوتا کمری هیبرید
فورد فیوژن انرژی
فورد فیوژن هیبرید
شورلت وولت
در این سری مقاله ها به بررسی انواع هیبرید ها و نحوه عملکرد آن ها پرداختیم، برای استفاده بهتر از خودرو شناخت نحوه عملکرد آن بسیار کمک کننده است. امیدواریم مقاله ارائه شده برای شما مفید فایده بوده باشد.
تاپ گیربکس با ارائه خدمات مناسب و فروش انواع قطعات گیربکس های اتومات و هیبرید به صورت نو و استوک در کنار شماست که بهترین تصمیم را برای خودرو خود بگیرید. با مشاوران ما در ارتباط باشید.