گیربکس های هیدرولیکی نوعی گیربکس اتوماتیک است که عملکردش بر پاسه فشار روغن هیدرولیکی و اجزای مکانیکی مثل مبدل گشتاور کلاچ های روغنی و دنده سیاره ایی ها ساخته شده است که در ادامه قصد داریم به زبان ساده تر این گیربکس هارا بررسی کنیم و به صورت کاربردی این گیربکس هارا معرفی خواهیم کرد .
تعریف گیربکس های هیدرولیکی :
در واقع گیربکس های هیدرولیکی نوعی سیستم انتقال قدرت است که بدون دخالت راننده در تعویض دنده با استفاده از فشار روغن و به صورت اتوماتیک گشتاور به دست آمده از موتور را به چرخ ها منتقل می کند .
اجزای اصلی گیربکس های هیدرولیکی:
تورک کانورتر:در واقع یک جایگزین کلاچ در خودروهای دستی است و وظیفه انتقال قدرت موتور به گیربکس با قابلیت افزایش گشتاور را دارد .
پمپ روغن:این قسمت وظیفه تولید فشار مورد نیاز روی عملکرد سیستم هیدرولیکی را بر عهده دارد .
کلاچ ها و باند ها :کار این قسمت قفل کردن و آزاد کردن دنده در زمان مناسب است .
دنده سیاره ایی:این قسمت در واقع با ایجاد نسبت دنده های مختلف برای حرکت به جلو و عقب قرار گرفته است.
واحد کنترل الکتریکی :این قسمت مغز فرمان دهنده گیربکس است که با استفاده از سوپاپ ها و فشار روغن تعویض دنده انجام می دهد.
نحوه عملکرد گیربکس های هیدرولیکی:
این مدل گیربکس ها در واقع وقتی موتور در حالت روشن قرار دارد به وسیله تورک کانورتر قدرت را به گیربکس منتقل می کند و در مرحله بعد پمپ روغن ،روغن تحت فشار را به مسیر های مختلف گیربکس می فرستد ، حال نوبت به فعالیت واحد کنترل هیدرولیکی می رسد که تشخیص دهد کدام دنده مناسب است و باید فعال شود .
مرحله آخر نوبت به کلاچ ها و باند ها می رسد که دنده مورد نظر را انتخاب می کند .
مزایای گیربکس های هیدرولیکی :
گیربکس های هیدرولیکی از مزایای خوبی برخوردار است که در ادامه می خواهیم درباره آن بزپردازیم:
یکی از مزایای خوب گیربکس های هیدرولیکی تعویض دنده نرم و بی صدا خودرو است و عدم نیاز یه گرفتن کلاچ که مناسب خودروهای سنگین و شاسی بلند و خودرو های لوکس است زیرا توانایی انتقال گشتاور بالا را دارد.
معایب گیربکس های هیدرولیکی:
یک سری معایب هم این گیربکس ها دار د که نسبت به CVT ها یا DCT ها مصرف سوخت بیشتری دارند و از هزینه تعمیرات بالایی برخوردار است و نسبت به کیفیت روغن حساسیت بالایی دارد و نسبت به سایر گیربکس ها وزن زیادی دارند.